Koffiepraat

De voor- en nadelen van koffie

Een heerlijk kopje koffie in de ochtend. Ontelbaar veel mensen beginnen hun dag met koffie en zullen zeggen dat ze niet meer zonder kunnen. Door de eeuwen heen is koffie een bekend begrip geworden in Nederland en de rest van Europa, maar het vindt zijn oorsprong in vergelegen oorden; ten zuiden van de evenaar. Rond de zestiende eeuw kwam koffie naar Europa en sindsdien is het enorm populair geworden. Vanaf het prille begin rouleren er allerlei verhalen over de voor- en nadelen van koffie, maar wat zijn deze nu eigenlijk? 

Wat we nu weten is dat het drinken van koffie legio voordelen oplevert wat de laatste jaren uit steeds meer onderzoeken naar voren is gekomen.

Zo blijkt koffie een positief effect te hebben op het ontstaan, of verloop, van de ziekte van Parkinson. Onderzoeken hebben aangetoond dat koffiedrinkers een lagere kans hebben op de ziekte. Koffie kan de kans op Parkinson in enkele gevallen met bijna de helft verminderen. Bij de ziekte van Alzheimer kan het zelfs als een geneesmiddel dienen. Onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van vijf koppen koffie het proces van Alzheimer kan stoppen. Veertien kopjes thee per dag hebben - volgens hetzelfde onderzoek- hetzelfde effect.

Het drinken van tot vier kopjes koffie per dag geeft 40% minder kans op het krijgen van galstenen.

Gebleken is dat koffie ervoor kan zorgen dat mensen een kleinere kans hebben op het krijgen van diabetes type 2, vergeleken met mensen die geen koffie drinken. De koffie zorgt voor een vertraging van de opname van de suiker in de darmen waardoor het lichaam minder insuline nodig heeft wat een hogere bloedglucosespiegel tegengaat.

Onderzoek heeft tevens aangetoond dat mensen die twee á drie koppen koffie per dag drinken minder kans lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten. Dit in tegenstelling tot wat eerder werd geloofd; dat koffie juist een negatief effect zou hebben.
 
Bovenal is koffie echter gewoon lekker, en na het lezen van de bovengenoemde voordelen, kunt u met een gerust hart blijven genieten van uw dagelijkse kopje(s).