Koffiegebieden

Geografische ligging van de koffieplantage, het klimaat en de gesteldheid van de bodem kunnen zorgen voor specifieke smaakkenmerken. De smaak van koffie kan van land tot land verschillen, maar ook binnen bepaalde gebied kunnen de oogsten (en dus smaken) verschillen. Hieronder hebben wij de specifieke smaakkenmerken van koffie uit verschillende producerende landen op een rij gezet.
 
Brazilië : Brazilië is de grootste koffieproducent. Het land levert vooral Arabica maar ook Robusta, waarvan de laatste vooral voor binnenlands gebruik. Het land levert alle soorten en kwaliteiten: van goedkope volume-productie tot prijswinnende specialiteitenkoffie. Een goede Arabica-koffie uit dit land heeft een zachte, soms frisse smaak, een fijne geur en is niet erg krachtig. Een voorbeeld van Braziliaanse koffie is de Santos. Deze koffieboon wordt in de bes gedroogd waardoor een vleugje zoet van het vruchtvlees behouden wordt. De naam Santos verwijst naar de haven van waaruit deze koffie wordt verscheept.
 
Vietnam: In Vietnam - de op één na grootste koffieproducent ter wereld- wordt niet alleen Arabica, maar vooral ook veel Robusta koffie verbouwd. Vietnam is wereldwijd de grootste Robusta-producent. Hoewel koffie hier al meer dan een eeuw wordt verbouwd, heeft de productie van koffie de afgelopen twintig jaar een enorme groei doorgemaakt. Vietnam is dan ook de snelst groeiende koffieproducent ter wereld. Een voorbeeld van een Vietnamese koffie is de Trung Nguyen Robusta die wordt gekenmerkt door een apart, krachtig en wat zoetig aroma en waarvan gezegd wordt dat deze zelfs wat chocolade-achtig smaakt. Deze koffie wordt geproduceerd in de hooglanden van Vietnam.
 
Colombia: Ook Colombia behoort tot de grootste koffieleveranciers ter wereld, waarvan de productie van overwegend hoge kwaliteit is. Colombia staat voor goede krachtige koffie met een fijn aroma. Een voorbeeld van een Colombiaanse koffie is de Colombiaanse Medellin. Deze wordt gekenmerkt door een rijke, volle en licht nootachtige smaak, afkomstig uit de Medellinstreek. Minder zurig dan andere bonen uit Colombia. Medellin Excelso heeft de hoogste kwaliteit.
 
Ethiopië: De Arabica koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Hoewel Ethiopië een extreem arm land is, dat regelmatig wordt geteisterd door droogte en waar de infrastructuur is verwoest door de burgeroorlog, is Ethiopië zowel kwalitatief als kwantitatief een belangrijke koffieproducent. Koffie uit Ethiopië heeft over het algemeen een uitstekende, pittige tot vrij scherpe smaak en wordt vaak omschreven als wild of wildachtig. Maar soms worden bepaalde soorten ook omschreven als citroenachtig, verfijnd, wijnachtig, bloemig en zacht. Kenia: Keniaanse koffie staat bekend als één van de meest hoogwaardige ter wereld. De koffie hoog verbouwd en nat verwerkt. De smaak is goed en constant te noemen. Het succes van de koffie is mede te danken aan de ligging van het land. Zowel de hoogte, de bodemkwaliteit en het klimaat zijn hier goed. Maar ook een sterke traditie van kwaliteit zorgt voor een alom gewaardeerde koffie. Keniaanse koffie wordt gekenmerkt door een sterke, fruitige, soms citroen- of citrusachtige smaak.
 
Indonesië: Het bekendst is de Javakoffie, die goedgerijpt is voor het roosten, waardoor hij een zeer eigen, licht ‘rokerige’ smaak heeft. Koffie van Sulawesi en Sumatra is ook van goede, volle, maar vrij milde kwaliteit. Meestal donkergebrand. In Java en Sumatra wordt overigens ook de zogenaamde ‘Kopi Luwak’ geproduceerd. In de Indonesische archipel groeien koffiebessen waar de luwak (civetkat) verzot op is. Het dier verteert echter alleen het vruchtvlees, niet de pitten (koffiebonen) en de pergaminoschil die om de boon zit. De uitwerpselen van de luwak worden 4 tot 7 dagen gedroogd, vervolgens wordt de pergaminoschil verwijderd en de bonen met de hand gesorteerd. Bij het koffiebranden werken de aminozuren, die ontstaan bij het verteringsproces, op elkaar in wat de specifieke smaak oplevert.
 
Guatemala: Koffie uit dit Midden-Amerikaanse land wordt door veel deskundigen beschouwd als één van de beste soorten ter wereld. Koffie in Guatemala wordt verbouwd op grote haciënda’s (plantages) en finca’s (boerderijen) van niet-indianen, en ook op de vele duizenden kleine boerderijen van indianen, grotendeels in de hooglanden. De smaakkenmerken van koffie uit Guatemala verschillen per gebied, maar kunnen in het algemeen omschreven worden als rond en vol van smaak met een veelzijdig aroma. De twee beroemdste koffiesoorten in Guatemala zijn Antigua en Coban. De Antigua is het meest bekend. De koffietuinen liggen hier goed beschermd tussen de omringende vulkanen. De rijke vulkanische bodem, de lage vochtigheid, veel zon en koele nachten, leveren een koffie die tot de top van de "gourmet” categorie behoort.